Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek usmażonych z cebulą.
Składniki do farszu:
pieczarki 1 kg
kiszona kapusta 2 kg
cebula 2 szt.
Przyprawy:
pieprz ziołowy
pieprz czarny
sól
majeranek
mielone ziele angielskie
liść laurowy
Ciasto na 16 placków o średnicy 25 cm :
jajka kurze 6 szt.
mleko 3 szklanki
ciepła przegotowana woda 3 szklanki
olej 6 łyżek
mąka pszenna Typ - 550 4,5 szklanki
sól pół łyżeczki
Wykonanie ciasta:
Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę, sól i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.
Wykonanie farszu:
Wymyte, pokrojone w kostkę pieczarki smażymy na 3 łyżkach oleju, gdy pieczarki będą miękkie dodajemy na patelnię pokrojone w kostkę cebule i smażymy do miękkości. W między czasie odciskamy z soku kapustę i wkładamy ją do większego garnczka, zalewamy wodą i gotujemy 60 minut, kapusta powinna już być miękka. Po ugotowaniu studzimy na sicie. Ugotowaną kapustę odciskamy i rozdrabniamy ostrym nożem. Rozdrobioną kapustę dodajemy do usmażonych pieczarek z cebulą. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Wykonanie krokietów:
Nagrzewamy patelnię, smarujemy kawałkiem słoniny, wlewamy chochlą ciasto, równo rozprowadzamy po patelni. Gdy placek będzie można przesuwać na patelni, przewracamy go na drugą stronę, jak kto umie i smażymy na drugiej stronie do momentu przesuwania się placka na patelni. Usmażone placki zsuwamy na odwróconą do góry dnem miskę i układamy na niej usmażone placki. Gdy usmażymy wszystkie placki to przystępujemy do formowania krokietów. Odlewamy 1 chochlę ciasta do miseczki, ciasto będzie potrzebne do sklejenia krokietów przed smażeniem. Rozkładamy placek, nakładamy 2 łyżki farszu na brzeg placka, zakładamy boczne brzegi placka do środka i zwijamy w rulon. Uformowane krokiety układamy na talerz końcówką placka do dołu. Uformowane krokiety maczamy w płynnym cieście i smażymy na gorącej patelni do ich zarumienienia z obu stron. Krokiety podajemy ciepłe wraz z czerwonym barszczykiem, lub jak kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz