Bułeczki pszenne, zwykłe. Idealne do kiełbasy z grilla. Polecam :)
Składniki na 9 bułek każda po około 10 dag:
mąka pszenna - typ 650 50 dag
mleko 125 ml pół szklanki
woda 125 ml pół szklanki
drożdże świeże 30 g
masło 40 g lub 8 łyżek oleju
sól 1 płaska łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mąka do podsypania
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), z drożdży robimy rozczyn rozpuszczając je w wodzie z łyżką mąki i cukrem. Z przesianej mąki, soli, roztopionego masła, wody z mlekiem i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części, każda po około 100 gram. I z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką). Ułożone bułeczki lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół z termo obiegiem. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz