czwartek, 25 sierpnia 2022

Konserwa z szynki w słoiku.

 


Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu konserwa, idealna do swojskiego pieczywa.

Surowiec:

szynka wieprzowa 90 dag

100 ml zimnej wody

Przyprawy:

czosnek granulowany 1 mała łyżeczka

pieprz biały 2,0 g/kg

gałka muszkatołowa 1 g/kg

kolendra 0,1 g/kg

peklosól 15 g

cukier 2 g

Dodatkowo:

3 słoiczki 350 ml

1 słoiczek 250 ml

Wykonanie:

Mięso z szynki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól i wcieramy ją w mięso. Misę z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy ją do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach musimy wyrobić mięso w celu by mięso wchłonęło lepiej peklosól. Po okresie 48 godzin, połowę mięsa przepuszczamy przez sitko 8 mm a drugą połowę mięsa pozostawiamy pokrojoną w kostkę. Dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, kolendrę i pieprz. Wyrabiamy farsz około 30 minut, podczas wyrabiania dodajemy stopniowo zimną wodę (100 ml). Farsz musi być bardzo kleisty. Tak wyrobiony farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków ścisło pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.

Pasteryzacja:

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

Słoik 1,5 l   120 + 80 + 60 minut

Słoik 1 l.     90 + 60 + 45 minut

Słoik 0,7 l    80 + 50 + 35 minut

Słoik 500 ml   60 + 40 + 30 minut

Słoik 350 ml   40 + 25 + 20 minut

Słoik 250 ml   30 + 20 + 15 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
















Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Bardzo dziękuję za te przeliczniki, jak długo pasteryzować słoiki. Zamierzam zrobić bratanicy do akademika takie mięsko, ale nie byłam pewna, jak długo gotować, by się jej nie zepsuło. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń