wtorek, 9 sierpnia 2022

Kartacze z młodych ziemniaków, z mięsem.

 


Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie, Podlasiu i Gołdapi. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym mięsem zmielonym, okraszone skwarkami z cebulą. Z podanego przepisu wyszło 20 kartaczy.

Składniki:

ziemniaki 6 kg 

mięso wieprzowe 50 dag

skrobia ziemniaczana ilość, w zależności od gatunku ziemniaków

sól 2 łyżki stołowe (do gotowania ziemniaków) 

pieprz do smaku

majeranek 1 łyżka

sól do osolenia farszu do smaku (około 1 małej, płaskiej łyżeczki)

słonina 10 dag

cebula 1 szt.

czosnek 4 ząbki

Wykonanie:

Okrasa:

Pokrojoną w kostkę słoninę smażymy na rumiany kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.


Kartacze:

3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 3 kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej, formując kartacze. W większym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo kartacze.  Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.












Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Super przepis, wlasnie od kilkadziesiat lat robie takie wlasnie pyzy. PYCHOTA.

    OdpowiedzUsuń