niedziela, 7 sierpnia 2022

Kotlet schabowy, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty.

 


Moje tradycyjne danie na niedzielny obiad :) Schabowy, ziemniaki i surówka ze swojskiego kiszenia kapusty z żurawiną, bardzo smaczne:)

Składniki:

plastry schabu  2 grubsze 

jajka 2 szt.

bułka tarta

sól 

pieprz ziołowy

tłuszcz do smażenia

0.5 kg. ziemniaków

cebula połowa

oliwa

kiszona kapusta z żurawiną

Surówka:

kiszona kapusta z żurawiną

cebula

oliwa

pieprz ziołowy

Wykonanie surówki:

Kapustę lekko odciskamy z soku dodajemy pokrojoną połowę cebuli w drobną kostkę, pieprz ziołowy, troszkę oliwy i wszystko dokładnie mieszamy.

Wykonanie dania:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym, osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy (podwójne panierowanie). Tak przygotowane plastry schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, tłuczemy i wkładamy na talerz obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i surówkę.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz