Moje tradycyjne danie na niedzielny obiad :) Schabowy, ziemniaki i surówka ze swojskiego kiszenia kapusty z żurawiną, bardzo smaczne:)
Składniki:
plastry schabu 2 grubsze
jajka 2 szt.
bułka tarta
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
0.5 kg. ziemniaków
cebula połowa
oliwa
kiszona kapusta z żurawiną
Surówka:
kiszona kapusta z żurawiną
cebula
oliwa
pieprz ziołowy
Wykonanie surówki:
Kapustę lekko odciskamy z soku dodajemy pokrojoną połowę cebuli w drobną kostkę, pieprz ziołowy, troszkę oliwy i wszystko dokładnie mieszamy.
Wykonanie dania:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym, osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy (podwójne panierowanie). Tak przygotowane plastry schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, tłuczemy i wkładamy na talerz obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i surówkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz