środa, 3 sierpnia 2022

Kotlety mielone, ziemniaki i surówka Colesław.

 


Kotlety mielone z karczku wieprzowego podane z ziemniakami i surówką Colesław.

Składniki:

mielone mięso z karczku 70 dag

jajka kurze 2 szt.

bułka tarta pół szklanki (szklanka 250 ml)

sól do smaku

pieprz do smaku

czosnek 1 ząbek

tłuszcz do smażenia

ziemniaki 10 szt.

Surówka:

kapusta pekińska 1 szt.

marchew 2 szt.

cebula 1 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majonez 2 łyżki

Wykonanie surówki:


Kapustę kroimy w szersze kawałki, marchew ścieramy na wiórki a cebulę kroimy w kostkę. Całość umieszczamy w większej misce, dodajemy sól i pieprz ziołowy do smaku, mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy dwie łyżki majonezu i ponownie mieszamy. Gotową surówkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę żeby przegryzły się smaki.

Wykonanie dania:

Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, podczas mieszania doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i surówką.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz