Marynowane prawdziwki w zalewie octowej zrobionej z wywaru z gotowanych wcześniej prawdziwków. Przepis jest w moim domu od wielu pokoleń. Grzybki z tak zrobionej zalewy są bardzo, bardzo smaczne i mają prawdziwy smak, smak który nie jest wylewany do zlewu.
Składniki:
1 kg grzybków (prawdziwki)
11 listków laurowych
20-30 ziarenek ziela angielskiego
1 cebula
gorczyca po pół łyżeczki na słoik 750 ml
sól 1 stołowa łyżka
wywar z gotowanych prawdziwków 4 szklanki
ocet 1 szklanka
1 łyżka cukru
Wykonanie:
Obrane i dobrze wymyte grzyby, wkładamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy 50 ml octu, listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy wszystko 15 minut od momentu wrzenia wody. Po czasie gotowania wyłączamy gaz i czekamy aż grzybki ostygną i opadną na dno garnka. Przygotowujemy słoiczki, do każdego na dno wkładamy po plastrze cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe i po kilka ziaren ziela angielskiego. Grzybki delikatnie powyjmować łyżką cedzakową do jakiejś miseczki a wody z gotowania nie wylewać, zrobimy z niej zalewę octową, niech ona się ostoi. Grzybki poukładać do słoiczków tak na 3/4 pojemności słoiczka. Powkładać do każdego przyprawy z gotowania, listek laurowy ziele ang. i cebulę (na wierzch położyć plaster cebuli i liść laurowy). Teraz robimy zalewę, delikatnie łyżką (chochlą) bierzemy wywar z gotowania grzybków do naczynia w którym będziemy robić zalewę. 1 szklanka octu 4 szklanki wywaru z gotowania grzybków i 1 łyżkę cukru, dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku i zalewamy słoiczki z grzybami tak by grzyby były zakryte zalewą. Kładziemy ściereczkę na dno garnka, wkładamy słoiczki, zalewamy gorącą wodą z kranu, jak nie ma gorącej wody w kranie to zimną zalewamy i gotujemy, od momentu wrzenia wody 15 minut. Wyjmujemy i niech stygną odwrócone do góry dnem.
Uwaga:
Po to do gotowania grzybków dodaję 50 ml octu żeby grzyby nie były śliskie, oraz żeby nie wygotował się pigment koloru grzybków. Do marynowania używamy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są naprawdę rewelacyjne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz