poniedziałek, 22 sierpnia 2022

Pieczarki faszerowane mięsem.

 


Pieczarki faszerowane mielonym mięsem z dodatkiem sera mozzarello i żółtego sera. Upieczone pieczarki możemy podać na gorąco oraz jako zimną przystawkę.

Składniki:

4 duże pieczarki (użyłem 4 po 25 dkg)

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

ser mozzarello tarty

10 dkg sera żółtego do posypania

3 ząbki czosnku

1 jajko

1 cebula

tłuszcz do smażenia (ja użyłem smalcu z kaczki) 

Przyprawy:

pieprz, sól, majeranek

Wykonanie:

1 - Pieczarki obieramy, wykrawamy korzenie, myjemy. 

2 - Kapelusze obgotowujemy w osolonej wodzie (jakieś 5-10 minut, zależy od wielkości pieczarek) i osączamy na sitku.

3 - Cebulę i korzenie z pieczarek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni.

4 - Mięso mielone wyrabiamy z podsmażoną cebulką, czosnkiem, serem mozzarello, korzeniami pieczarek, jajkiem i przyprawami.

5 - Farszem mięsnym wypełniamy miejsca spodnie pieczarek, (po wyciętych korzeniach).

6 - Tak przygotowane pieczarki smażymy na patelni farszem do góry później przewracamy na stronę z farszem i smażymy na rumiany kolor.

7 - Gdy pieczarki są miękkie, posypujemy tarkowanym serem i chwilę smażymy pod przykryciem do momentu rozpuszczenia się sera.

8 - Podajemy z ketchupem.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz