Bardzo smaczne calzone, na ostro, chrupiące z ciągnącym się serem. Z przepisu wychodzi 4 duże calzone o średnicy 23 cm . Polecam :)
Składniki:
ciasto na pizze
ostry sos z papryczek chili
pieczarki 3 szt.
cebula biała 1 szt
cebula czerwona połowa
ser mozzarella małe kulki
sól
pieprz
papryka czerwona słodka suszona
oregano
papryka słodka mielona
Wykonanie farszu:
Pokrojone drobno pieczarki, cebule, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
Ciasto na pizze:
Składniki:
40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
4 szklanki mąki
6 łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka
Wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie calzone:
Ciasto dzielimy na cztery części, piąty placek wychodzi z odciętych kawałków. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz. Na farsz układamy 10 połówek kulek sera mozzarella. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz