czwartek, 22 września 2022

Calzone z serem, pieczarkami i cebulką na ostro.

 


Bardzo smaczne calzone, na ostro, chrupiące z ciągnącym się serem. Z przepisu wychodzi 4 duże calzone o średnicy 23 cm . Polecam :)

Składniki:

ciasto na pizze

ostry sos z papryczek chili

pieczarki 3 szt.

cebula biała 1 szt

cebula czerwona połowa

ser mozzarella małe kulki

sól

pieprz

papryka czerwona słodka suszona

oregano

papryka słodka mielona

Wykonanie farszu:

Pokrojone drobno pieczarki, cebule, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.

Ciasto na pizze:

Składniki:

40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych

4 szklanki mąki

6 łyżeczek cukru

płaska łyżeczka soli

8 łyżek oleju

1 szklanka ciepłego mleka

Wykonanie ciasta:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Wykonanie calzone:

Ciasto dzielimy na cztery części, piąty placek wychodzi z odciętych kawałków. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz. Na farsz układamy 10 połówek kulek sera mozzarella. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz