sobota, 3 września 2022

Chleb orkiszowy, razowy ze słonecznikiem i pestkami dyni na zakwasie żytnim.

  


Bardzo smaczny, zdrowy chleb upieczony na żytnim zakwasie, z mąki orkiszowej i żytniej razowej.

Składniki:

Zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

120 ml wody

3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

cały zaczyn

400 g mąki orkiszowej

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

2 łyżki płatków żytnich

350 ml wody

1 łyżka miodu

1 łyżka soli

3 łyżki pestek słonecznika

Do posypania: 

garść pestek słonecznika i dyni

margaryna Kasia do posmarowania formy

otręby żytnie do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Wszystkie składniki umieszczamy w małej miseczce lub innym naczyniu, dobrze wszystko mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. Najlepiej zaczyn zrobić po południu, przed dniem wypieku.

W dniu pieczenia:

Wymieszać przesiane mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić na jednolite ciasto, wsypać pestki i płatki i jeszcze raz wyrobić mikserem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec kolejne 35 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz