niedziela, 4 września 2022

Żeberka wieprzowe, ziemniaki i sałatka z pomidorów.

 


Bardzo smaczne żeberka zrobione w marynacie musztardowej, duszone z cebulką, podane z ziemniakami okraszonymi cebulką oraz z sałatką z pomidorów.

Składniki:

wieprzowe żeberka 50 dag

ziemniaki 6 szt.

cebula 1 szt.

Sałatka z pomidorów:

pomidory lima 5 szt.

jogurt naturalny 4 łyżki

sól

pieprz ziołowy

tłuszcz do smażenia

Marynata:

musztarda 1 łyżka

pieprz kolorowy pół łyżeczki

pieprz ziołowy pół łyżeczki

majeranek pół łyżeczki

sól do smaku

olej łyżeczka

Wykonanie:

Z podanych składników robimy marynatę, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut, żeby składniki się połączyły. Wymyte kawałki żeberek nacieramy marynatą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i smażymy żeberka z obu stron na rumiany kolor. Rumiane żeberka delikatnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie kroimy w pół plastry cebulę i gotujemy ziemniaki. Gdy mięso w żeberkach będzie miękkie to dodajemy cebulę i już bez przykrycia smażymy żeby troszkę odparować wodę i zeszklić cebulę. Gotowe kawałki żeberek podajemy z ugotowanymi ziemniakami polanymi powstałym sosem z cebulką, oraz z sałatką zrobioną z pomidorów, cebulki, doprawionej solą i ziołowym pieprzem oraz naturalnym jogurtem.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz