Bardzo smaczne żeberka zrobione w marynacie musztardowej, duszone z cebulką, podane z ziemniakami okraszonymi cebulką oraz z sałatką z pomidorów.
Składniki:
wieprzowe żeberka 50 dag
ziemniaki 6 szt.
cebula 1 szt.
Sałatka z pomidorów:
pomidory lima 5 szt.
jogurt naturalny 4 łyżki
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
Marynata:
musztarda 1 łyżka
pieprz kolorowy pół łyżeczki
pieprz ziołowy pół łyżeczki
majeranek pół łyżeczki
sól do smaku
olej łyżeczka
Wykonanie:
Z podanych składników robimy marynatę, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut, żeby składniki się połączyły. Wymyte kawałki żeberek nacieramy marynatą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i smażymy żeberka z obu stron na rumiany kolor. Rumiane żeberka delikatnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie kroimy w pół plastry cebulę i gotujemy ziemniaki. Gdy mięso w żeberkach będzie miękkie to dodajemy cebulę i już bez przykrycia smażymy żeby troszkę odparować wodę i zeszklić cebulę. Gotowe kawałki żeberek podajemy z ugotowanymi ziemniakami polanymi powstałym sosem z cebulką, oraz z sałatką zrobioną z pomidorów, cebulki, doprawionej solą i ziołowym pieprzem oraz naturalnym jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz