Ostry sos z papryczek cherry jest bardzo dobrym dodatkiem do niektórych wędlin, sosów i kanapek.
Składniki:
2 kg papryczek czereśniowych Cherry
2 szklanki cukru
1 litr wody
główka czosnku
5 łyżeczek soli
sok i starta skórka z jednej cytryny
szklanka octu jabłkowego
1 łyżeczka imbiru
100 gram przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Zmielić papryki w maszynce do mięsa przez standardowe sitko. Do gotującej się w garnku wody dodać cukier oraz sól. Gdy cukier się rozpuścił do garnka dodać zmielone papryki oraz czosnek, ja czosnek drobniutko pokroiłem. Gotować 30 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, sok z cytryny, startą skórkę, imbir i ocet jabłkowy. Gotować następne 20 minut. Sos przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut. Z tej ilości składników powstało 3litry pysznego, ostrego zdrowego sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz