środa, 21 września 2022

Ostry sos z papryczek czereśniowych Cherry.

 


Ostry sos z papryczek cherry jest bardzo dobrym dodatkiem do niektórych wędlin, sosów i kanapek.

Składniki:

2 kg papryczek czereśniowych Cherry

2 szklanki cukru

1 litr wody

główka czosnku

5 łyżeczek soli

sok i starta skórka z jednej cytryny

szklanka octu jabłkowego

1 łyżeczka imbiru

100 gram przecieru pomidorowego

Wykonanie: 

Zmielić papryki w maszynce do mięsa przez standardowe sitko. Do gotującej się w garnku wody dodać cukier oraz sól. Gdy cukier się rozpuścił do garnka dodać zmielone papryki oraz czosnek, ja czosnek drobniutko pokroiłem. Gotować 30 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, sok z cytryny, startą skórkę, imbir i ocet jabłkowy. Gotować następne 20 minut. Sos przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut. Z tej ilości składników powstało 3litry pysznego, ostrego zdrowego sosu.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz