sobota, 10 września 2022

Pigwowiec japoński w kruchym cieście z pianką.


Pyszne ciasto z pigwowca japońskiego upieczone na kruchym cieście z cynamonem i pianką. Ciasto jest tak smaczne że trzeba było go ponownie upiec.

Składniki:

konfitura z pigwowca japońskiego 1 litr

cynamon 2 łyżeczki

kasza manna 6 łyżek

kisiel cytrynowy 1 opak.

blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 2 szklanki

mąka pszenna Typ 450 1 szklanka

margaryna Kasia 1 kostka

cukier 3 łyżki

żółtka 4 szt.

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

cukier waniliowy

Pianka:

białka z 4 jajek

cukier pół szklanki

kisiel 1 opak.

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożone dno formy ciastem nakłuwamy widelcem lub specjalnym wałkiem. Konfiturę z pigwowca mieszamy z kisielem i kaszą manną oraz z cynamonem i wykładamy na blachę z ciastem. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę konfitury z pigwowca. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym zmrożonym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku, ostudzone możemy posypać cukrem pudrem, jak kto lubi. Kroimy ostrym nożem na 12 porcji.














Smacznego!!!

1 komentarz: