piątek, 9 września 2022

Gulasz węgierski z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

 


Gulasz węgierski ugotowany na mięsie wieprzowym, podany z kaszą gryczaną, białą. Nie jest to oryginalny przepis, bo nie wiem czy taki istnieje, ilu jest Węgrów tyle jest przepisów, ale składniki dobrałam średnio z kilku przepisów na gulasz węgierski.

Składniki:

mięso wieprzowe 1 kg (ścinki ze schabu, szynka)

cebula 2 szt.

smalec 2 łyżki

papryka czerwona słodka 1 szt.

fasolka mamut 12 strąków

suszona włoszczyzna 4 łyżki

bulion 1 litr

czosnek 3 ząbki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

ziele angielskie 5-6 ziaren

liść laurowy 3 szt.

papryka mielona słodka 2 łyżki

papryka mielona ostra 1 łyżeczka

sos sojowy ciemny 4 łyżki

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3/3 cm. Mięso solimy i smażymy na rozgrzanym smalcu do lekkiego zarumienienia się. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry, dodajemy do smażącego się mięsa, cebula musi być ładnie zeszklona. W między czasie zagotowujemy bulion z suszoną włoszczyzną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone mięso z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku i gotujemy 40 minut, do miękkości mięsa. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, fasolkę mamut, rozdrobniony czosnek, sos sojowy oraz suszone papryki, ostrą i słodką. Dusimy jeszcze około 20 minut żeby zredukować troszkę wody i gulasz żeby zrobił się gęstszy. Ugotowany gulasz podajemy z kaszą gryczaną lub inną którą lubimy.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz