Bardzo smaczne, chrupiące placki usmażone z tartych ziemniaków doprawionych solą, pieprzem ziołowym i majerankiem z dodatkiem kurzych jajek i mąki.
Składniki:
ziemniaki 4 szt.
jajka kurze 2 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
mąka 3 łyżki - w zależności od gatunku ziemniaków
olej do smażenia
Wykonanie:
Obrane ziemniaki myjemy i trzemy na pulpę. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i suche przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem i nakładamy łyżką masę ziemniaczaną formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączamy na ręczniczkach papierowych z oleju. Podajemy na gorąco. Jak kto lubi, może placki jeść z kwaśną, gęstą śmietaną.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz