wtorek, 6 września 2022

Rumiane, chrupiące placki ziemniaczane.

 


Bardzo smaczne, chrupiące placki usmażone z tartych ziemniaków doprawionych solą, pieprzem ziołowym i majerankiem z dodatkiem kurzych jajek i mąki.

Składniki:

ziemniaki 4 szt.

jajka kurze 2 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 1 łyżka

mąka 3 łyżki - w zależności od gatunku ziemniaków

olej do smażenia

Wykonanie:

Obrane ziemniaki myjemy i trzemy na pulpę. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i suche przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem i nakładamy łyżką masę ziemniaczaną formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączamy na ręczniczkach papierowych z oleju. Podajemy na gorąco. Jak kto lubi, może placki jeść z kwaśną, gęstą śmietaną.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz