Sos zrobiony jest z bardzo ostrych papryczek, słodkich papryk, śliwek i pomidorów. Ja taki ostry sos z papryczek często dodaję do farszu do kaszanek, pasztetów a nawet do kiełbas które przygotowuję do suszenia (chorizo).
Składniki:
papryczki scorpion mustard 2 szt.
papryczki habanero chocolate 4 szt.
papryczki cherry 5 szt.
papryczki chili 300 g
papryki słodkie czerwone 2 szt. duże
pomidory lima 2 szt.
śliwki prezydent 3 szt.
czosnek 3 duże zęby
cebulka suszona 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz ziołowy do smaku
cukier trzcinowy pół szklanki (szklanka o pojemności 250 ml)
Wykonanie:
Wszystkie papryki, pomidory i śliwki myjemy i kroimy w kostkę, czosnek drobno kroimy, umieszczamy w garnku oraz zalewamy połową szklanki przegotowanej wody. Doprowadzamy do zagotowania się i dalej dusimy na małym ogniu 1 godzinę. Po godzinnym duszeniu rozdrabniamy blenderem. Rozdrobnione przecieramy przez drobne sitko. Przecier z powrotem wlewamy do garnka, i bez przykrycia gotujemy do wyparowania jak największej ilości wody (tak około 45-50%), ma być gęsta masa. Podczas gotowania dodajemy suszoną cebulkę, sól, cukier i pieprze, dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę. Gorącą masę wkładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 40 minut od momentu wrzenia wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz