poniedziałek, 5 września 2022

Schab bez kości wędzony.

 


Uwędzony schab bez kości, bardzo smaczny. Wędzony w garnku na zrębkach olcha/brzoza.

Surowiec:

schab bez kości, obrobiony z błon i narostów 2,3 kg.

Solanka:

1 litr wody

12 dag peklosoli 

opcjonalnie 15 gram cukru.

nastrzyk mięsa 280 ml solanki

Przyprawy do solanki:

połamane liście laurowe 10-12 liści

ziele angielskie 20 ziaren

czosnek pół główki (pokroić w kawałki, nie obierać)

Wykonanie solanki:

W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut, i parzymy pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby był litr. Dodajemy 12 dag peklosoli i mieszamy do jej rozpuszczenia. 

Nastrzyk:

Nabieramy w dużą strzykawkę z iglicą (szprycą), zimnej solanki i nakłuwając w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa wstrzykujemy solankę. Musimy równo rozdzielić solankę w mięso, łącznie 280 ml solanki.

Peklowanie:

Mięso, już po nastrzyku, układamy w garnku kamiennym i zalewamy pozostałą, zimną zalewą. Garnek przykrywamy i wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 4 dni. Codziennie kawałki mięsa przekładamy.

Osuszanie:

Po 4 dniach peklowania płuczemy każdy kawałek mięsa w bieżącej, zimnej wodzie z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i wieszamy na kij w celu osuszenia. Osuszamy minimum 8 godzin.

Wędzenie:

Osuszone kawałki schabu wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Czekamy aż temperatura w garnku spadnie do 30 stopni Celsjusza, wtedy możemy podnieść pokrywę garnka i zdjąć zamocowane uwędzone kawałki mięsa. 

Studzenie:

Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kiju i studzimy w pokojowej temperaturze. Ostudzone wkładamy do lodówki na kilka godzin, niech wędlinka sobie odpocznie.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz