Schab wieprzowy bez kości z szynkowaru, peklowany na mokro 4 dni, według tabeli "Dziadka"
Surowiec:
schab bez kości 1,1 kg
Przyprawy do nacierania mięsa:
czosnek - 2 ząbki przeciśnięte przez praskę
pieprz ziołowy
suszona papryka słodka
Wykonanie:
Schab peklujemy na mokro 4 dni.. Zapeklowany schab płuczemy z solanki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Nacieramy czosnkiem, pieprzem ziołowym i słodką papryką mieloną. Umieszczamy w woreczku włożonym do szynkowaru. Zawiązujemy woreczek i uzbrajamy szynkowar. Tak uzbrojony szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny w celu osadzenia. Po tym czasie wstawiamy szynkowar do garnka i napełniamy garnek wodą gorącą do wysokości dekla dociskającego mięso. Parzymy 2 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza, jeżeli w szynkowarze jest otwór na termometr, to parzymy w tej samej temperaturze do osiągnięcia wewnątrz mięsa 68 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia chłodzimy w zimnej wodzie i ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozbrajamy szynkowar i wyciągamy woreczek ruchami prawo - lewo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz