Sałatka jarzynowa zrobiona z ugotowanych ziemniaków, jajek kurzych, selera, pora, ogórków kiszonych, marchwi, zielonego groszku, kukurydzy i wymieszana z majonezem, musztardą, doprawiona solą i ziołowym pieprzem do smaku.
Składniki:
ziemniaki sałatkowe 6-7 szt. średniej wielkości
marchewka z zielonym groszkiem 470 g
kukurydza mała puszka
seler 1 szt. mały
por zielona część
kurze jajka 6-7 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majonez 4 łyżki
musztarda 3 małe łyżeczki
olej z pestek winogron 100 ml
Wykonanie:
Wymyte ziemniaki i seler gotujemy do miękkości. Musimy pilnować żeby nie rozgotować ziemniaków. Ziemniaki wyjmujemy z garnka wcześniej niż seler, seler gotujemy jeszcze z 15 minut, aż będzie miękki. Ugotowane ziemniaki i seler studzimy i ostudzone kroimy w kostkę, kroimy również ugotowane jajka kurze w kostkę oraz kiszone ogórki. Por kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do większej miski, dodajemy osączoną marchewkę z zielonym groszkiem i kukurydzą. Dodajemy majonez, musztardę i olej, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Podczas mieszania doprawiamy solą i ziołowym pieprzem do smaku. Sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby składniki przegryzły się smakami. Gotową sałatkę podajemy z domowego wypieku pieczywem, jako dodatek do sałatki możemy dodać marynowanego śledzika, plasterek wędliny, jak kto z czym lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz