Schab wieprzowy bez kości, nieobrabiany, uwędzony metodą w garnku na zrębkach olcha/buk. Wędzonka jest pyszna i soczysta, po prostu pycha :)
Surowiec:
schab od strony karczku (nie obrabiany) 1,5 kg
peklosól 80 g/ litr wody
Wykonanie:
Pojemnik do peklowania musimy mieć z atestem. Mięso wkładamy do pojemnika i zalewamy solanką z peklosoli i wody zimnej. Mięso musi być pokryte w całości solanką, możemy ponakłuwać mięso w kilku miejscach żeby mogło dobrze wchłonąć solankę. Pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 6 dni, po 3 dniach możemy przewrócić mięso na drugą stronę. Po okresie peklowania płuczemy z solanki pod bieżącą wodą, osuszamy ręczniczkiem papierowym i wieszamy na kiju, najlepiej na noc w celu dokładnego osuszenia. Mięso wędzone w garnku musi dłużej się osuszać gdyż musi być bardzo suche. Osuszony kawałek mięsa wędzimy na zrębkach olcha/buk przez 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza i przez kolejną trzecią godzinę podpiekamy w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Łączny czas wędzenia z podpiekaniem wynosi 3 godziny. Uwędzone mięso wieszamy na kiju i studzimy, ostudzone wkładamy do lodówki. Przekrój wędzonki najlepiej jest robić na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz