niedziela, 25 września 2022

Ciasto czekoladowe ze śliwkami.

 


Pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem śliwek, polane polewą czekoladową.

Przygotowania:

Miseczka 1 większa:

Ucieramy:

kurze jajka 3 szt.

cukier trzcinowy 1 szklanka

1 cukier waniliowy 32 g

1 szklanka oleju 

3/4 szklanki mleka

Miseczka 2 mniejsza:

Poniższe składniki mieszamy:

2 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)

kakao połowa szklanki

cynamon 1 łyżka

3/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki do wymieszanego ciasta:

1 szklanka pokrojonych w kostkę śliwek ( 6 dużych szt.)

Polewa czekoladowa:

czekolada gorzka 70%

masło 60 g

kolorowa posypka

Wykonanie:

Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy. Do ciasta dodajemy owoce i mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Wysmarować margaryną formę (duża keksowa) oraz posypać tartą bułką. Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanej formy i pieczemy 45 minut do suchego patyczka, patyczek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta. Po upieczeniu odczekać 15 minut i później można otworzyć piekarnik i wyjąć formę z ciastem. Ciasto polewamy polewą czekoladową, możemy jeszcze posypać kolorową posypką.

Wykonanie polewy czekoladowej:

Masło rozpuszczamy w małym rondelku i do gorącego, rozpuszczonego masła dodajemy rozdrobnioną tabliczkę czekolady. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz