Pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem śliwek, polane polewą czekoladową.
Przygotowania:
Miseczka 1 większa:
Ucieramy:
kurze jajka 3 szt.
cukier trzcinowy 1 szklanka
1 cukier waniliowy 32 g
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
Miseczka 2 mniejsza:
Poniższe składniki mieszamy:
2 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
kakao połowa szklanki
cynamon 1 łyżka
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatki do wymieszanego ciasta:
1 szklanka pokrojonych w kostkę śliwek ( 6 dużych szt.)
Polewa czekoladowa:
czekolada gorzka 70%
masło 60 g
kolorowa posypka
Wykonanie:
Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy. Do ciasta dodajemy owoce i mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Wysmarować margaryną formę (duża keksowa) oraz posypać tartą bułką. Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanej formy i pieczemy 45 minut do suchego patyczka, patyczek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta. Po upieczeniu odczekać 15 minut i później można otworzyć piekarnik i wyjąć formę z ciastem. Ciasto polewamy polewą czekoladową, możemy jeszcze posypać kolorową posypką.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Masło rozpuszczamy w małym rondelku i do gorącego, rozpuszczonego masła dodajemy rozdrobnioną tabliczkę czekolady. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz