wtorek, 18 października 2022

Kiszka ziemniaczana.

 


Smaczna, uwielbiana przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków, kiszka ziemniaczana, potrawa pochodząca z kresów wschodnich.

Składniki:

ziemniaki  4 kg 

jelito wołowe 50 - 55 mm średnicy 4 metry

cebula 2 sztuki

majeranek 2-3 łyżki stołowe (w zależności jak kto lubi)

sól 1 stołowa łyżka 

pieprz ziołowy mała łyżeczka

Wykonanie:

1 - Obieramy, myjemy i trzemy ziemniaki na pulpę.

2 - Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 120 minut.

3 - Pokrojoną w kostkę cebule smażymy i usmażoną studzimy, ostudzoną dodajemy z tłuszczem do pulpy ziemniaczanej.

4 - Dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak).

5 - Za pomocą lejka zrobionego z plastikowej butelki od mleka napełniamy jelita na luźno.

6 - Kawałki kiszek układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wysmarowanej olejem.

7 - Po ułożeniu kiszek na blasze, nakłuwamy igłą po kilka razy jedną kiszkę żeby wyszło powietrze.

8 - Smarujemy namoczonym w oleju pędzlem każdą kiszkę.

9 - Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zarumienienia się na złoty kolor.

10 - Po 50 minutach pieczenia kiszki przewracamy na drugą stronę i podpiekamy z drugiej strony.

11 - Kiszki piekły się 100 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz