Smaczna, uwielbiana przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków, kiszka ziemniaczana, potrawa pochodząca z kresów wschodnich.
Składniki:
ziemniaki 4 kg
jelito wołowe 50 - 55 mm średnicy 4 metry
cebula 2 sztuki
majeranek 2-3 łyżki stołowe (w zależności jak kto lubi)
sól 1 stołowa łyżka
pieprz ziołowy mała łyżeczka
Wykonanie:
1 - Obieramy, myjemy i trzemy ziemniaki na pulpę.
2 - Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 120 minut.
3 - Pokrojoną w kostkę cebule smażymy i usmażoną studzimy, ostudzoną dodajemy z tłuszczem do pulpy ziemniaczanej.
4 - Dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak).
5 - Za pomocą lejka zrobionego z plastikowej butelki od mleka napełniamy jelita na luźno.
6 - Kawałki kiszek układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wysmarowanej olejem.
7 - Po ułożeniu kiszek na blasze, nakłuwamy igłą po kilka razy jedną kiszkę żeby wyszło powietrze.
8 - Smarujemy namoczonym w oleju pędzlem każdą kiszkę.
9 - Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zarumienienia się na złoty kolor.
10 - Po 50 minutach pieczenia kiszki przewracamy na drugą stronę i podpiekamy z drugiej strony.
11 - Kiszki piekły się 100 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz