niedziela, 16 października 2022

Nalewka na śliwkach węgierkach.

 


Bardzo smaczna, może jak dla mnie to najsmaczniejsza nalewka jest właśnie ze śliwek węgierek, polecam :)

Przepis na 3,3 litra gotowej nalewki.

Składniki:

śliwki węgierki bez pestek 2 kg.

cukier trzcinowy 50 dag.

alkohol 70% 3 litry

goździki 10 szt.

rodzynki 2 garście

kora cynamonowa 2 szt.

kardamon 10-15 szt.

Wykonanie:

1. Umyte, wydrylowane z pestek śliwki wkładamy do 5 litrowego słoja, dodajemy goździki, korę cynamonową, rodzynki, zalewamy alkoholem, zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w  ciemne, ciepłe miejsce na 6 tygodni do maceracji.

2. Po upływie 6 tygodni zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, codziennie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

3. Po upływie 2 tygodni zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym.

4. Filtrujemy nalewkę przez gęstą gazę i przelewamy do butelek. Odstawiamy szczelnie zamknięte butelki w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz