Bardzo smaczna, może jak dla mnie to najsmaczniejsza nalewka jest właśnie ze śliwek węgierek, polecam :)
Przepis na 3,3 litra gotowej nalewki.
Składniki:
śliwki węgierki bez pestek 2 kg.
cukier trzcinowy 50 dag.
alkohol 70% 3 litry
goździki 10 szt.
rodzynki 2 garście
kora cynamonowa 2 szt.
kardamon 10-15 szt.
Wykonanie:
1. Umyte, wydrylowane z pestek śliwki wkładamy do 5 litrowego słoja, dodajemy goździki, korę cynamonową, rodzynki, zalewamy alkoholem, zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 6 tygodni do maceracji.
2. Po upływie 6 tygodni zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, codziennie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
3. Po upływie 2 tygodni zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym.
4. Filtrujemy nalewkę przez gęstą gazę i przelewamy do butelek. Odstawiamy szczelnie zamknięte butelki w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz