Bardzo smaczna, na delikatnym, pulchnym cieście pizza.
Składniki:
ciasto
szynka konserwowa 2 plastry
ser żółty 4 plastry
ser mozzarella małe kulki
ketchup pikantny
oregano
zioła prowansalskie
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
2 szklanki mąki
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
4 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie pizzy:
Z ciasta wałkujemy placek o średnicy 25 cm. Placek smarujemy ketchupem. Układamy plasterki szynki i na plasterki szynki, plasterki sera. Na plasterki sera układamy plasterki pomidora i kulki sera mozzarella. Posypujemy ziołami prowansalskimi, oregano i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza i pieczemy 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz