Bardzo smaczne, mocno czekoladowe ciasto brownie, idealne do porannej lub popołudniowej kawy. Ciasto zrobione według przepisu ze strony https://aniagotuje.pl/przepis/brownie.
Składniki:
mąka pszenna typ 450 - 140 gram
kakao 100 gram
gorzka czekolada 70% 200 gram
masło 200 gram
cukier trzcinowy 1 szklanka ( szklanka o pojemności 250 ml)
olej rzepakowy 3 łyżki
sól pół łyżeczki
koniak lub amaretto 50 ml
ekstrakt wanilii
orzechy włoskie
Polewa czekoladowa:
masło 50 g
czekolada gorzka 70 % 100 gram
Wykonanie:
Wykonanie polewy czekoladowej:
W małym rondelku roztapiamy masło i do roztopionego masła dodajemy pokruszone kawałki czekolady. Całość dokładnie mieszamy żeby w masie nie było grudek.
Wykonanie ciasta:
Na początek przygotowujemy foremkę. Te ciasto zostało upieczone w kwadratowej tortownicy 20x20 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej masło z cukrem, mieszamy rózgą do ładnego roztopienia. Do roztopionego masła z cukrem dodajemy stopniowo jajka, sól oraz ekstrakt wanilii, cały czas mieszamy. Do masy dodajemy koniak lub amaretto. Zawartość miski przekładamy do większej miski i dodajemy przesianą mąkę z kakao. Całość miksujemy do powstania gęstej masy czekoladowej. Do masy czekoladowej dodajemy kawałki czekolady i musimy ją wmieszać łyżką w masę czekoladową. Masę czekoladową wykładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na środkowej półce, grzałki góra/dół w temperaturze 170 stopni Celsjusza 27-30 minut. Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową i układamy połówki orzecha włoskiego na każdą porcję ciasta. Ciasto studzimy, ostudzone wstawiamy na godzinę do lodówki. Ostudzone ciasto kroimy na 9 porcji.
Niesamowicie wygląda.
OdpowiedzUsuń