piątek, 30 września 2022

Mocno czekoladowe ciasto brownie.

 


Bardzo smaczne, mocno czekoladowe ciasto brownie, idealne do porannej lub popołudniowej kawy. Ciasto zrobione według przepisu ze strony https://aniagotuje.pl/przepis/brownie.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 - 140 gram

kakao 100 gram

gorzka czekolada 70% 200 gram

masło 200 gram

cukier trzcinowy 1 szklanka ( szklanka o pojemności 250 ml)

olej rzepakowy 3 łyżki

sól pół łyżeczki

koniak lub amaretto 50 ml

ekstrakt wanilii

orzechy włoskie

Polewa czekoladowa:

masło 50 g

czekolada gorzka 70 % 100 gram

Wykonanie:

Wykonanie polewy czekoladowej:

W małym rondelku roztapiamy masło i do roztopionego masła dodajemy pokruszone kawałki czekolady. Całość dokładnie mieszamy żeby w masie nie było grudek.

Wykonanie ciasta:

Na początek przygotowujemy foremkę. Te ciasto zostało upieczone w kwadratowej tortownicy 20x20 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej masło z cukrem, mieszamy rózgą do ładnego roztopienia. Do roztopionego masła z cukrem dodajemy stopniowo jajka, sól oraz ekstrakt wanilii, cały czas mieszamy. Do masy dodajemy koniak lub amaretto. Zawartość miski przekładamy do większej miski i dodajemy przesianą mąkę z kakao. Całość miksujemy do powstania gęstej masy czekoladowej. Do masy czekoladowej dodajemy kawałki czekolady i musimy ją wmieszać łyżką w masę czekoladową. Masę czekoladową wykładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na środkowej półce, grzałki góra/dół w temperaturze 170 stopni Celsjusza 27-30 minut. Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową i układamy połówki orzecha włoskiego na każdą porcję ciasta. Ciasto studzimy, ostudzone wstawiamy na godzinę do lodówki. Ostudzone ciasto kroimy na 9 porcji.
















Smacznego!!!

1 komentarz: