Pyzy kartoflane zostały zrobione z kartofli ugotowanych, przeciśniętych przez praskę, kartofli surowych, startych na pulpę i nadzieniem z mielonego mięsa wieprzowego doprawionego przyprawami. Pyzy podajemy okraszone skwarkami z cebulką. Potrawa pochodzi z kresów wschodnich.
Składniki:
kartofle surowe starte 1 kg
kartofle ugotowane tłuczone 1 kg
mięso mielone 80 dag
słonina 10 dag
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz kolorowy (tłuczony) do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
Wykonanie:
Z 5 kilogramów świeżych kartofli po obraniu wyszło 2 kilogramy masy ziemniaczanej składającej się z kilograma kartofli startych na pulpę, odciśniętych z soku i kilograma ugotowanych kartofli przeciśniętych przez praskę. Masę ziemniaczaną solimy do smaku, dokładnie mieszamy, dodajemy szklankę skrobi (zależne od jakości kartofli). Ciasto ważymy i dzielimy na 11 kulek. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzami i majerankiem do smaku, dokładnie mieszamy i dzielimy na 11 równych kulek. Kulę z ciasta spłaszczamy na dłoni i na środek wkładamy kulkę z mięsa, ładnie oblepiamy ciastem formując piękną pyzę. I tak robimy do wyrobienia ciasta i mięsa. Uformowane pyzy wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy 15 minut. Przed gotowaniem należy sprawdzić czas gotowania na jednej pyzy, w małym garnczku zagotować, sprawdzić smak i czy mięso nie jest surowe. W między czasie smażymy skwarki ze słoniny z dodatkiem cebuli. Gotowe pyzy podajemy polane tłuszczem ze skwarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz