Pyszne ciasto z wykorzystaniem wiśni z nalewki, przykryte pierzynką z pianki poziomkowej.
Składniki:
wiśnie z nalewek osączone 1 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder do posypania ciasta
blacha 30/25/6 cm
Ciasto:
mąka krupczatka 2 szklanki
mąka pszenna Typ 450 - 1 szklanka
masło 1 kostka 200 g
cukier 3 łyżki
żółtka 4 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy
Pianka:
białka z 4 jajek
kisiel poziomkowy z cukrem
Wykonanie:
Do osączonych wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Ze składników na ciasto, zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy wiśnie. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy kisiel poziomkowy z cukrem. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych wiśni. Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym startym, pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem, kroimy na 12 porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz