czwartek, 6 października 2022

Wiśnie w kruchym cieście z pianką poziomkową.

 


Pyszne ciasto z wykorzystaniem wiśni z nalewki, przykryte pierzynką z pianki poziomkowej.

Składniki:

wiśnie z nalewek osączone 1 kg

mąka ziemniaczana 2 łyżki

cukier puder do posypania ciasta

blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 2 szklanki

mąka pszenna Typ 450 - 1 szklanka

masło 1 kostka 200 g

cukier 3 łyżki 

żółtka 4 szt.

proszek do pieczenia 1 łyżeczka 

cukier waniliowy 

Pianka:

białka z 4 jajek

kisiel poziomkowy z cukrem

Wykonanie:

Do osączonych wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Ze składników na ciasto, zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy wiśnie. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy kisiel poziomkowy z cukrem. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych wiśni. Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym startym, pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem, kroimy na 12 porcji.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz