Dziad ziemniaczany (kartoflak) jest to potrawa pochodząca ze wschodnich kresów, ale w niektórych stronach nazywany jest nie babka ziemniaczana tylko dziad ziemniaczany :) Dziad ziemniaczany zrobiony jest tak samo jak robi się babkę ziemniaczaną, z tartych ziemniaków z dodatkiem jajek, przysmażonej kiełbasy z cebulą oraz przypraw. Dlaczego Dziad Sulejowski? Będąc na wsi w okolicach Sulejowa upiekłem babkę ziemniaczaną. Pewna starsza pani powiedziała mi że u Nich nie nazywa się to babką ziemniaczaną tylko dziadem sulejowskim :) No i tak używam tej nazwy regionalnej z okolic Sulejowa.
Składniki:
ziemniaki obrane 3 kg
kurze jajka 3 szt.
mąka pszenna 3 łyżki
kiełbasa podwawelska 1 szt.
cebula 1 szt.
olej roślinny do smażenia
sól do smaku (użyto 1 łyżki)
majeranek 2 łyżki
kasza manna 2 łyżki
pieprz ziołowy do smaku (użyto 1 małej łyżeczki)
formy do pieczenia - duża i mała do keksów
tłuszcz do posmarowania form
Wykonanie:
Kiełbasę, cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy z jedną cebulą na tarce lub maszyną do tarcia ziemniaków, lekko odciskamy z wody. Do startej pulpy ziemniaczanej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, 3 kurze jajka, podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wkładamy przyprawioną pulpę ziemniaczaną, po wierzchu polewamy odrobiną oleju. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza 70 minut. Upieczonego dziada podajemy z naturalnym jogurtem lub z zsiadłym mlekiem, można podać także bez tych dodatków. Bardzo smaczny jest smażony na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz