Przepis na pyszną bułczankę, zwaną też białym żymlokiem opolskim. Smakuje wyśmienicie doprawiona pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
Składniki:
czerstwe bułki pszenne 6 szt.
wątróbka drobiowa 1 kg
boczek wieprzowy 40 dag
golonka wieprzowa - 90 dag
łopatka wieprzowa - 70 dag
cebula 1 szt.
ziele angielskie 10 ziaren
liść laurowy 3 szt.
jelito wieprzowe cienkie fi 30/32 mm
jelito wołowe proste 50 mm
Przyprawy:
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Wymyte mięsa gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim około 2 godzin, do miękkości mięsa, 10 minut przed zakończeniem gotowania wkładamy cebulę. Ugotowane mięsa wyjmujemy z rosołu, studzimy i ostudzone kroimy na większe kawałki. Wymoczone wątróbki parzymy 15 minut w połowie gorącego rosołu. W pozostałej połowie rosołu moczymy bułki. Kawałki mięsa mielimy razem z odciśniętą bułką. Później mielimy wątróbki razem z cebulą. Wszystkie mielone składniki wyrabiamy na jednolitą masę dodając stopniowo wszystkie suche przyprawy. Gotową masą napełniamy jelita wieprzowe, wcześniej dobrze wymoczone w kilku wodach. Nadziane jelita możemy dzielić na kiełbaski 12 centymetrowe lub wiązać w krążki. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza 30 minut. Gotowe bułczanki możemy spożywać na zimno lub na gorąco, usmażone na patelni.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz