poniedziałek, 21 listopada 2022

Gulasz wieprzowy z fasolką mamut i kaszą gryczaną.

 


Gulasz ugotowany z wieprzowej łopatki z dodatkiem cebuli i fasoli mamut oraz przypraw, podany z kaszą gryczaną, marynowanym ogórkiem i marynowanymi ostrymi papryczkami cherry.

Składniki:

mięso z łopatki wieprzowej 1 kg.

fasola mamut 10 strąków

cebula 2 szt.

por 10 cm

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

pieprz czarny do smaku

gałka muszkatołowa do smaku

papryka słodka, mielona 1 łyżka

pasta rosołowa, domowa 1 łyżka

suszona włoszczyzna

liść laurowy 4 szt.

ziele angielskie 8 szt.

kasza gryczana 200 g

ogórki marynowane

papryczki cherry marynowane

Wykonanie:

Mięso z łopatki kroimy w kostkę 2x2 cm, solimy, pieprzymy i oprószamy mąką pszenną, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy do zarumienienia się mięsa z każdej strony, musimy często mieszać zawartość patelni. W między czasie kroimy w większą kostkę cebule i kroimy w 4-5 centymetrowe kawałki fasolę mamut. Cebulę i fasolę dodajemy na patelnię i smażymy kilka razy mieszając do ładnego zeszklenia się cebuli. W garnczku zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pokrojonym w półplasterki porem i pastą rosołową. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość z patelni i gotujemy do miękkości mięsa i fasolki. Podczas gotowania przyprawiamy do smaku przyprawami. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Gotowy gulasz podajemy z kaszą gryczaną, marynowanym ogórkiem i marynowanymi, ostrymi papryczkami cherry.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz