Gulasz ugotowany z wieprzowej łopatki z dodatkiem cebuli i fasoli mamut oraz przypraw, podany z kaszą gryczaną, marynowanym ogórkiem i marynowanymi ostrymi papryczkami cherry.
Składniki:
mięso z łopatki wieprzowej 1 kg.
fasola mamut 10 strąków
cebula 2 szt.
por 10 cm
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
papryka słodka, mielona 1 łyżka
pasta rosołowa, domowa 1 łyżka
suszona włoszczyzna
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 8 szt.
kasza gryczana 200 g
ogórki marynowane
papryczki cherry marynowane
Wykonanie:
Mięso z łopatki kroimy w kostkę 2x2 cm, solimy, pieprzymy i oprószamy mąką pszenną, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy do zarumienienia się mięsa z każdej strony, musimy często mieszać zawartość patelni. W między czasie kroimy w większą kostkę cebule i kroimy w 4-5 centymetrowe kawałki fasolę mamut. Cebulę i fasolę dodajemy na patelnię i smażymy kilka razy mieszając do ładnego zeszklenia się cebuli. W garnczku zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pokrojonym w półplasterki porem i pastą rosołową. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość z patelni i gotujemy do miękkości mięsa i fasolki. Podczas gotowania przyprawiamy do smaku przyprawami. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Gotowy gulasz podajemy z kaszą gryczaną, marynowanym ogórkiem i marynowanymi, ostrymi papryczkami cherry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz