Pyszne mielone kotlety z wieprzowej łopatki podane z ziemniakami i surówką Coleslaw.
Składniki:
mielone mięso z łopatki wieprzowej 1 kg
cebula połowa
ziemniaki
sól
pieprz ziołowy
czosnek 2 ząbki
jajka kurze 3 szt.
tarta bułka pół szklanki
tłuszcz do smażenia
Surówka:
kapusta pekińska
marchew 1 szt.
cebula połowa
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majonez 2 łyżki
Wykonanie surówki:
Kapustę kroimy w paski, umieszczamy w większej misce. Do pokrojonej kapusty dodajemy startą na dużych oczkach marchew i pokrojoną w kostkę cebule. Całość mieszamy, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem do smaku oraz dodajemy majonez i ponownie całość mieszamy. Gotową surówkę przekładamy do większej salaterki, przykrywamy spożywczą folią i wstawiamy do lodówki na minimum 60 minut.
Wykonanie dania:
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, dodajemy, tartą bułkę, startą cebulę, przeciśnięty czosnek i wbijamy 2 jajka. Mięso dokładnie wyrabiamy. Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem, zwilżonymi rękoma w wodzie formujemy kotlety i układamy je na rozgrzanej patelni. Smażymy na rumiany kolor z obu stron, do miękkości mięsa. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz