niedziela, 20 listopada 2022

Kotlety mielone, ziemniaki i surówka Coleslaw.

 


Pyszne mielone kotlety z wieprzowej łopatki podane z ziemniakami i surówką Coleslaw.

Składniki:

mielone mięso z łopatki wieprzowej 1 kg

cebula połowa

ziemniaki

sól

pieprz ziołowy

czosnek 2 ząbki

jajka kurze 3 szt.

tarta bułka pół szklanki

tłuszcz do smażenia

Surówka:

kapusta pekińska

marchew 1 szt.

cebula połowa

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majonez 2 łyżki

Wykonanie surówki:

Kapustę kroimy w paski, umieszczamy w większej misce. Do pokrojonej kapusty dodajemy startą na dużych oczkach marchew i pokrojoną w kostkę cebule. Całość mieszamy, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem do smaku oraz dodajemy majonez i ponownie całość mieszamy. Gotową surówkę przekładamy do większej salaterki, przykrywamy spożywczą folią i wstawiamy do lodówki na minimum 60 minut.


Wykonanie dania:

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, dodajemy, tartą bułkę, startą cebulę, przeciśnięty czosnek i wbijamy 2 jajka. Mięso dokładnie wyrabiamy. Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem, zwilżonymi rękoma w wodzie formujemy kotlety i układamy je na rozgrzanej patelni. Smażymy na rumiany kolor z obu stron, do miękkości mięsa. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz