wtorek, 8 listopada 2022

Opolski, biały żymlok (bułczanka).

 


Przepis na pyszną bułczankę, zwaną też białym żymlokiem opolskim. Smakuje wyśmienicie doprawiona pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.

Składniki:

czerstwe bułki pszenne 6 szt.

wątróbka drobiowa 1 kg

boczek wieprzowy 40 dag

golonka wieprzowa - 90 dag

łopatka wieprzowa - 70 dag

cebula 1 szt.

ziele angielskie 10 ziaren

liść laurowy 3 szt.

jelito wieprzowe cienkie fi 30/32 mm

jelito wołowe proste 50 mm

Przyprawy:

sól do smaku

pieprz do smaku

majeranek

gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Wymyte mięsa gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim około 2 godzin, do miękkości mięsa, 10 minut przed zakończeniem gotowania wkładamy cebulę. Ugotowane mięsa wyjmujemy z rosołu, studzimy i ostudzone kroimy na większe kawałki. Wymoczone wątróbki parzymy 15 minut w połowie gorącego rosołu. W pozostałej połowie rosołu moczymy bułki. Kawałki mięsa mielimy razem z odciśniętą bułką. Później mielimy wątróbki razem z cebulą. Wszystkie mielone składniki wyrabiamy na jednolitą masę dodając stopniowo wszystkie suche przyprawy. Gotową masą napełniamy jelita wieprzowe, wcześniej dobrze wymoczone w kilku wodach. Nadziane jelita możemy dzielić na kiełbaski 12 centymetrowe lub wiązać w krążki. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza 30 minut. Gotowe bułczanki możemy spożywać na zimno lub na gorąco, usmażone na patelni.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz