Kawałki szynki wieprzowej, osolone, w przyprawach i czosnku, marynowane w słoiczkach. Idealna konserwa na kanapki.
Składniki na 3 słoiczki 350 ml:
szynka wieprzowa 80 dag
czosnek 4 ząbki
liść laurowy 1-2 szt. na słoiczek
pieprz kolorowy kilkanaście ziarenek na słoiczek
majeranek 2 łyżki
sól warzona 18 g/kg
woda 100 ml
żelatyna 1 mała łyżeczka
Wykonanie:
Wymyte, osuszone mięso z szynki kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka, tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 5 kawałków szynki. Pokrojone mięso umieszczamy w misce, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem, dobrze nacieramy w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po 1-2 liściu laurowym, po kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu i po pięć kawałków mięsa. Kawałki mięsa wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka. Wlewamy do każdego słoiczka po 10 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny w wodzie. Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.
Pasteryzacja:
Pasteryzujemy w pierwszy dzień słoik 350 ml 60 minut.
Po 24 godzinach 25 minut.
Studzimy i przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz