czwartek, 10 listopada 2022

Szynka wieprzowa marynowana w słoiczku.

 


Kawałki szynki wieprzowej, osolone, w przyprawach i czosnku, marynowane w słoiczkach. Idealna konserwa na kanapki.

Składniki na 3 słoiczki 350 ml:

szynka wieprzowa 80 dag

czosnek 4 ząbki

liść laurowy 1-2 szt. na słoiczek

pieprz kolorowy kilkanaście ziarenek na słoiczek

majeranek 2 łyżki

sól warzona 18 g/kg

woda 100 ml

żelatyna 1 mała łyżeczka

Wykonanie:

Wymyte, osuszone mięso z szynki kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka, tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 5 kawałków szynki. Pokrojone mięso umieszczamy w misce, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem, dobrze nacieramy w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po 1-2 liściu laurowym, po kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu i po pięć kawałków mięsa. Kawałki mięsa wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka. Wlewamy do każdego słoiczka po 10 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny w wodzie. Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.

Pasteryzacja:

Pasteryzujemy w pierwszy dzień słoik 350 ml   60 minut. 

Po 24 godzinach  25 minut. 

Studzimy i przechowujemy w lodówce.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz