piątek, 11 listopada 2022

Ciasto kruche ze śliwkami.

 


Pyszne kruche ciasto upieczone ze śliwkami. Proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

śliwki prezydent 12 szt.

blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 2 szklanki

mąka pszenna Typ 450 1 szklanka

margaryna Kasia 1 kostka 

cukier 3 łyżki 

żółtka 4 szt.

proszek do pieczenia 2 łyżeczki 

cukier waniliowy 

Pianka:

białka z 4 jajek

cukier pół szklanki 

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożone dno formy ciastem nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane dno formy wykładamy połówki śliwek. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubitą pianę wykładamy na warstwę śliwek. Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym, startym, pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku, ostudzone możemy posypać cukrem pudrem, jak kto lubi. Kroimy ostrym nożem na 12 porcji.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz