Kolejny raz zrobiliśmy tradycyjną białą kiełbasę według przepisu dr. Grzegorza Russaka. Kiełbasa jest bardzo smaczna, polecam.
Surowiec na 2 kg. kiełbasy:
mięso wieprzowe kl. I z szynki, łopatki 40 dag sitko 10 mm
mięso wieprzowe kl. II gulaszowe tłuste 1,3 kg sitko 5 mm
wołowina gulaszowa 30 dag sitko 3 mm
Dodatki:
lód 20 dag lub 200 ml lodowatej wody
Przyprawy:
pieprz czarny 10 g
majeranek 12 g
czosnek 6 ząbków
sól 30 g
jelita cienkie wieprzowe 2-3 m
Wykonanie:
Zmielone mięsa przez odpowiednie sitka, wołowe mięso mielimy razem z czosnkiem trzykrotnie, dobrze wyrabiamy dodając wszystkie przyprawy oraz wodę. Farsz wyrabiamy około 30 minut aż mięso będzie o odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz z przyprawami przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki farsz chwilę wyrabiamy, wkładamy do nadziewarki i nadziewamy wcześniej wymoczone jelita (na luźno). Osadzamy 2 godziny i parzymy w wodzie o temperaturze 76 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po sparzeniu możemy bezpośrednio spożywać kiełbasę, a jeżeli chcemy zamrozić to studzimy hartując w zimnej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz