czwartek, 1 grudnia 2022

Biała kiełbasa, tradycyjna.

 


Kolejny raz zrobiliśmy tradycyjną białą kiełbasę  według przepisu dr. Grzegorza Russaka. Kiełbasa jest bardzo smaczna, polecam.

Surowiec na 2 kg. kiełbasy:

mięso wieprzowe kl. I z szynki, łopatki 40 dag sitko 10 mm

mięso wieprzowe kl. II gulaszowe tłuste 1,3 kg sitko 5 mm

wołowina gulaszowa 30 dag sitko 3 mm

Dodatki:

lód 20 dag lub 200 ml lodowatej wody

Przyprawy:

pieprz czarny 10 g

majeranek 12 g

czosnek 6 ząbków

sól 30 g

jelita cienkie wieprzowe 2-3 m

Wykonanie:

Zmielone mięsa przez odpowiednie sitka, wołowe mięso mielimy razem z czosnkiem trzykrotnie, dobrze wyrabiamy dodając wszystkie przyprawy oraz wodę. Farsz wyrabiamy około 30 minut aż mięso będzie o odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz z przyprawami przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki farsz chwilę wyrabiamy, wkładamy do nadziewarki i nadziewamy wcześniej wymoczone jelita (na luźno). Osadzamy 2 godziny i parzymy w wodzie o temperaturze 76 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po sparzeniu możemy bezpośrednio spożywać kiełbasę, a jeżeli chcemy zamrozić to studzimy hartując w zimnej wodzie.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz