środa, 30 listopada 2022

Bigos Staropolski.

 


Pyszny bigos staropolski ugotowany z kapusty kiszonej, domowego kiszenia oraz białej, świeżej kapusty z dodatkiem mięs, kiełbasy, wina, przypraw, prawdziwków, lub pieczarek jeżeli nie mamy grzybów leśnych. Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach od ugotowania.

Składniki:

kapusta kiszona (domowego kiszenia) 2 kg

kapusta biała 2 kg

mrożone śliwki (polskie) 6 dużych

kiełbasa podwawelska 50 dag

szynka wieprzowa (świeża) 1 kg

łopatka wieprzowa 50 dag

kilka suszonych prawdziwków, lub pieczarki jak ktoś nie ma leśnych

słodkie wino czerwone 100 ml (malaga)

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 10 szt.

sól do smaku

pieprz czarny do smaku

papryka słodka mielona 1 łyżka

majeranek 1 łyżka

domowa pasta rosołowa 3 łyżki

koncentrat pomidorowy 200 g

woda 1 litr

Wykonanie:

Prawdziwki moczymy, wymoczone gotujemy w litrze wody. Ugotowane grzyby kroimy na mniejsze kawałki. W wodzie po gotowaniu grzybów gotujemy poszatkowaną białą kapustę. Do gotującej się kapusty dodajemy pokrojone grzyby, pastę rosołową i solimy do smaku, gotujemy 30 minut. W między czasie smażymy na smalcu pokrojone w kostkę mięsa i kiełbasę. Kiełbasę smażymy oddzielnie. Usmażone mięsa i kiełbasę dodajemy do gara z gotującą kapustą, dodajemy również lekko odciśniętą kiszoną kapustę. Kapusta ukiszona była z marchwią i kminkiem więc kminku i marchwi nie dodawano do bigosu. Dodajemy również wino, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę śliwki, gotujemy 60 minut. Podczas gotowania musimy bigos często mieszać. Podczas gotowania dodajemy pieprz do smaku, majeranek i mieloną paprykę. Bigos gotujemy jeszcze w następnym dniu 60 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeżeli smak bigosu będzie nam odpowiadać kończymy gotowanie. Bigos można zamrozić, zawekować lub też zajadać na gorąco z domowego wypieku pieczywem. 





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz