Śliżyki po litewsku kucziukai. Są to orzeszki pieczone z ciasta drożdżowego z makiem, studzone i suszone. Można je jeść tak sobie jak orzeszki ale jest to dodatek do zupy mlecznej. wsypujemy 1-2 garście śliżyków do talerza i zalewamy je gorącym mlekiem z miodem. Są naprawdę super.
Składniki:
0,25 kg mąki,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżka stołowa maku,
2,5 dkg (1/4 paczki) świeżych drożdży,
0,5 szklanki mleka.
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać mak, 1 łyżeczkę cukru, drugą łyżeczkę cukru połączyć z drożdżami, ciepłym mlekiem i wlać do mąki. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić przykryte na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Z uformowanych wałeczków wycinamy nożem centymetrowe kawałki, śliżyki wielkości orzecha laskowego. śliżyki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do momentu zarumienienia się śliżyków około 10 - 15 minut. Podajemy z wcześniej przygotowaną zupą mleczną z miodem i makiem (mak parzony, mielony).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz