Strucle z nadzieniem makowym z bakaliami, polane czekoladą i ozdobione kolorową posypką.
Składniki na 2 strucle makowe:
0,5 kg mąki pszennej typ 550
15 dag margaryny (rozpuszczamy)
2 jajka
2 żółtka
6 dag drożdży
3 łyżki cukru
2 duże porcje cukru waniliowego
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
kolorowa posypka
Składniki na masę makową:
250 gram maku
1 duży olejek migdałowy
1/2 szklanki cukru
100 gram orzechów włoskich
100 gram z blanszowanych migdałów
5 łyżek rodzynek
5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 ml śmietany 18% tłuszczu
Przygotowanie masy makowej:
Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na rozwałkowany placek z ciasta.
Składniki na polewę czekoladową:
masło 10 dag
cukier puder 0,5 szklanki
mleko 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania.
Wykonanie strucli:
Mąkę przesiewamy, łączymy z rozpuszczoną margaryną. Dodajemy drożdże w płynie (wcześniej zmieszane z 3 łyżkami cukru), 2 jajka, 2 żółtka, śmietanę, cukier waniliowy oraz szczypta soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta rozwałkowujemy 2 kwadraty o bokach 30 cm 30 cm. Na rozwałkowany kwadraty z ciasta rozsmarowujemy masę makową z marginesem po obwodzie 2 cm. Zwijamy w rulon, boki zlepiamy. Struclę zawijamy w papier do pieczenia (musimy dać luz około 1 cm między papierem a ciastem) i układamy na blasze. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone strucle polewamy lukrem lub polewą czekoladową i posypujemy kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz