Bardzo smaczna, aromatyczna przystawka ze śledzia w wytrawnym winie z sosem pomidorowym.
Składniki:
filety a"la matjas (korzenne) 6 szt.
cebula 2 szt. (pokrojone w kostkę)
imbir świeży lub mielony 3 cm świeżego lub pół łyżeczki mielonego
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżeczki
rodzynki 20 szt. (według uznania)
białe wino wytrawne 100 ml
sól do smaku
pieprz kolorowy młotkowany lub grubo mielony 1 łyżeczka
olej 4-5 łyżek
Wykonanie:
Pokrojone w kostkę cebule solimy, musimy zeszklić na oleju. Podczas smażenia dodajemy imbir, dusimy do miękkości. Dodajemy wino, koncentrat pomidorowy i rodzynki. Chwilę dusimy mieszając żeby alkohol wyparował z wina. Studzimy. Filety że śledzia kroimy w kawałki 5-6 centymetrowe i układamy w pojemniku warstwy pokrojonego fileta na przemian z sosem do wyczerpania składników. Pojemnik ze śledziami wstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie możemy konsumować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz