sobota, 17 grudnia 2022

Złote śledzie na winie.

 


Bardzo smaczna, aromatyczna przystawka ze śledzia w wytrawnym winie z sosem pomidorowym.

Składniki:

filety a"la matjas (korzenne) 6 szt.

cebula 2 szt. (pokrojone w kostkę)

imbir świeży lub mielony 3 cm świeżego lub pół łyżeczki mielonego

koncentrat pomidorowy 2-3 łyżeczki

rodzynki 20 szt. (według uznania)

białe wino wytrawne 100 ml

sól do smaku

pieprz kolorowy młotkowany lub grubo mielony 1 łyżeczka

olej 4-5 łyżek

Wykonanie:

Pokrojone w kostkę cebule solimy, musimy zeszklić na oleju. Podczas smażenia dodajemy imbir, dusimy do miękkości. Dodajemy wino, koncentrat pomidorowy i rodzynki. Chwilę dusimy mieszając żeby alkohol wyparował z wina. Studzimy. Filety że śledzia kroimy w kawałki 5-6 centymetrowe i układamy w pojemniku warstwy pokrojonego fileta na przemian z sosem do wyczerpania składników. Pojemnik ze śledziami wstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie możemy konsumować.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz