Delikatne bułeczki, idealne do zrobienia kanapek. Bardzo polecam :)
Składniki:
mąka pszenna typ 650 - 70 dag
drożdże świeże 25 gram
mleko 400 ml (ciepłe)
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 8 łyżek
Wykonanie:
Drożdże zasypujemy cukrem, wlewamy troszkę ciepłego mleka. Przesiewamy mąkę wymieszaną z solą, do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do mąki dodajemy olej, wymieszane drożdże i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta formujemy 9 równych bułek, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na 60 minut. Po 30 minutach bułki nacinamy specjalną patką, lub tępą stroną noża, przykrywamy i czekamy pozostałe 30 minut aż dorosną. Po procesie wyrastania wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż bułki ładnie się zarumienią. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Piękne i smakowite bułeczki.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń