środa, 4 stycznia 2023

Kopytka z sosem.

 


Kopytka zrobione z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej podane z sosem z mięsa wieprzowego.

Składniki:

Kopytka:

ugotowane ziemniaki 5 szt.

mąka pszenna 1/4 masy ziemniaków

Sos:

ścinki z szynki i schabu 50 dag

papryka czerwona słodka 1 szt.

cebula 1 szt.

suszona włoszczyzna 3 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

pieprz kolorowy tłuczony do smaku

majeranek 1 łyżeczka

liść laurowy 3 szt.

ziele angielskie 6 szt.

pasta rosołowa 1 łyżka

ciemny sos sojowy 2 łyżki

mąka pszenna do zagęszczenia sosu

śmietana 30% 2 łyżki

Wykonanie:

Kopytka:

Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie studzimy, ostudzone przepuszczamy przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Z ciasta robimy długie wałeczki i tniemy skośnie kopytka.

Sos:

Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzami i smażymy na gorącym tłuszczu do jego zarumienienia. Podczas smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i paprykę. W małym garnczku gotujemy bulion z suszonej włoszczyzny, pasty rosołowej, liści laurowych i ziela angielskiego. Podczas gotowania dodajemy sos sojowy i majeranek. Bulion gotujemy około 10 minut. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość patelni. Wszystkie składniki w garnczku mieszamy i gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą, dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy. 

Wykonanie dania:

Kopytka podajemy z sosem, możemy udekorować natką pietruszki.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz