sobota, 21 stycznia 2023

Faworki.

 


Smaczne, kruche chrusty w różnych kształtach smakują przez cały rok.

Składniki:

200 gram mąki pszennej typ 450

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

3 żółtka kurzych jaj

5 łyżek stołowych śmietany 36% może być 18% aby kwaśna

kieliszek spirytusu

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto, początkowo w misce. Gdy ciasto będzie elastyczne wyrabianie kończymy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek z którego będziemy wycinać prostokąty 15 cm x 4 cm, możemy również wycinać inne kształty, gwiazdy, serca itd. Środki prostokątów przecinamy wzdłuż 5-6 cm, przekładamy pasek ciasta przez przecięcie i lekko naciągamy by z przełożonego paska ciasta wyszedł faworek. Tak zrobione faworki układamy na stolnicy, w między czasie nagrzewamy w garnczku olej do smażenia faworków. Gdy olej będzie gorący smażymy po 3-4 sztuki na złoty kolor. Usmażone na złoty kolor faworki wykładamy na ręczniczki papierowe w celu osączenia ich z oleju. Osączone faworki układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz