niedziela, 22 stycznia 2023

Fasolka szparagowa w boczku wędzonym.

 


Smakowita przekąska z ugotowanej fasolki szparagowej otulonej w plastry wędzonego boczku.

Składniki:

90 strąków fasolki szparagowej

18 cienkich plastrów surowego boczku wędzonego

Sposób przygotowania:

1 - Fasolkę pozbawioną końcówek, wymytą, wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 15 minut.

2 - Ugotowaną do odpowiedniej miękkości (na 80% nie za twarda i nie za miękka) fasolkę wyjmujemy łyżką cedzakową do miseczki i studzimy.

3 - Na rozłożony cieniutki plaster boczku kładziemy 5 strąków fasolki i zwijamy w rulonik.

4 - Tak pozawijane strąki fasolki w plastry boczku układamy na patelnię z gorącym tłuszczem i smażymy z każdej strony na złoty kolor.

5 - Tak usmażone ruloniki podajemy polane ulubionym sosem, czosnkowym, tatarskim lub ketchupem.









Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Super pomysł na pyszna przekąskę na pewno wykorzystam brawo Mariolko za pomysł pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń