czwartek, 5 stycznia 2023

Kluski Spatzle okraszone okrasą.

 


Danie dla amatorów potraw z makaronem i kluskami. Kluski spatzle podane z usmażoną kiełbasą, kiełbasą chorizo, wędzonym boczkiem, cebulą i jabłkami, są naprawdę pyszne, polecam.

Składniki:

500 gram klusek Spatzle

smalczyk gęsi ze skwarkami, swojski wyrób domowy

1 jabłko (szara reneta pokrojona bez skórki w kostkę)

połowa dużej czerwonej cebuli (pokrojona w kostkę)

połowa dużej białej cebuli (pokrojona w kostkę)

20 cienkich plasterków hiszpańskiej kiełbasy chorizo

5 plasterków wędzonego wieprzowego boczku (pokrojony w kostkę)

kawałek 10 cm kiełbasy śląskiej (pokrojona w kostkę)

pieprz ziołowy (do smaku)

pieprz czarny (do smaku)

sól himalajska (do smaku)

majeranek 1 stołowa łyżka

Wykonanie:

Na patelni rozpuszczamy gęsi smalczyk ze skwarkami, dodajemy wszystkie składniki i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jeżeli mięsne składniki są miękkie doprawiamy do smaku. W między czasie gotujemy kluski Spatzle, ugotowane kluski wkładamy na talerz i nakładamy na nie sowicie usmażoną okrasę.





Smacznego !!!

1 komentarz: