Danie dla amatorów potraw z makaronem i kluskami. Kluski spatzle podane z usmażoną kiełbasą, kiełbasą chorizo, wędzonym boczkiem, cebulą i jabłkami, są naprawdę pyszne, polecam.
Składniki:
500 gram klusek Spatzle
smalczyk gęsi ze skwarkami, swojski wyrób domowy
1 jabłko (szara reneta pokrojona bez skórki w kostkę)
połowa dużej czerwonej cebuli (pokrojona w kostkę)
połowa dużej białej cebuli (pokrojona w kostkę)
20 cienkich plasterków hiszpańskiej kiełbasy chorizo
5 plasterków wędzonego wieprzowego boczku (pokrojony w kostkę)
kawałek 10 cm kiełbasy śląskiej (pokrojona w kostkę)
pieprz ziołowy (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
sól himalajska (do smaku)
majeranek 1 stołowa łyżka
Wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy gęsi smalczyk ze skwarkami, dodajemy wszystkie składniki i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jeżeli mięsne składniki są miękkie doprawiamy do smaku. W między czasie gotujemy kluski Spatzle, ugotowane kluski wkładamy na talerz i nakładamy na nie sowicie usmażoną okrasę.
Jak najbardziej moje smaki.
OdpowiedzUsuń