czwartek, 19 stycznia 2023

Pączki z nadzieniem różanym.

 


Przepis na pyszne domowe pączki nadziewane marmoladą różaną.

Składniki:

drożdże 10 dag

mąka 1,5 kg

żółtka 9

połowa płaskiej łyżeczki soli

kieliszek spirytusu

3 łyżki masła

sól 1 łyżeczka

mała paczka cukru waniliowego

mleko 3 szklanki (do wyrobienia ciasta)

marmolada różana

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka, mleko i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, czekoladą.







Smacznego !!!

2 komentarze: