Przepis na pyszne domowe pączki nadziewane marmoladą różaną.
Składniki:
drożdże 10 dag
mąka 1,5 kg
żółtka 9
połowa płaskiej łyżeczki soli
kieliszek spirytusu
3 łyżki masła
sól 1 łyżeczka
mała paczka cukru waniliowego
mleko 3 szklanki (do wyrobienia ciasta)
marmolada różana
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka, mleko i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, czekoladą.
Wspaniałe pączusie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe pączusie Mariolko brawo
OdpowiedzUsuń