Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Składniki na 10 bułek (każda po 12 dag):
500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
200 g mąki pszennej graham
ciepłe mleko 200 ml
ciepła woda 200 ml
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru
drożdże świeże 20 gram
7 łyżek oleju
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukru z drożdżami i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 120 g każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każda bułka po upieczeniu straci na wadze około 10%. Po 30 minutach wyrastania, ugniatamy każdą bułkę tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, dużą patką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-25 minut, do momentu ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz